Alocațiile pentru copii vor fi majorate la 950 de lei. Măsura a fost publicată în Monitorul Oficial

Cine încasează alocația de 950 de lei

Conform legii, alocația lunară de plasament este acordată fiecărui copil pentru care s-a stabilit plasarea la o familie, la o persoană, sau la un asistent maternal, ”într-un serviciu de tip rezidențial al unui organism privat acreditat sau s-a instituit tutela”.

Suma de 950 de lei va fi încasată de către asistentul maternal, de reprezentantul familiei, sau de tutorele legal care a luat în plasament copilul.

„Suma se plătește persoanei, asistentului maternal, reprezentantului familiei, al organismului privat acreditat care a luat în plasament copilul sau tutorelui și este destinată asigurării de hrană, îmbrăcăminte, încălțăminte, materiale igienico-sanitare, rechizite/ manuale, jucării, sprijin pentru integrare socială, transport, condiții adecvate de locuit și pentru a acoperi cheltuieli de întreținere – încălzire, apă caldă, energie electrică”, este menționat în Legea nr. 272/2004 privind protecția și promovarea drepturilor copilului.

Anuntul a fost făcut de către Ministrul Gabriela Firea

Gabriela Firea, Ministrul Familiei, Tineretului și Egalității de șanse a anunțat că alocația de plasament va fi majorată.

„Copiii orfani și cei dați în grija statului de propriile familii au nevoie de tot sprijinul nostru. Am promis și ne ținem de cuvânt! Din luna iulie, alocația pentru plasament crește cu aproape 50%, iar sumele pentru cheltuielile personale ale copiilor din centrele rezidențiale se măresc de 5 ori!

Ieri, a fost o zi importantă pentru mine și ministerul Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse. Au fost aprobate în ședința Guvernului României majorări ale sumelor, neschimbate de opt ani, pentru copiii aflați în grija statului.

Pentru cei 35.000 de copii aflați în grija asistenților maternali, a rudelor, a altor persoane sau în servicii rezidențiale private, majorăm alocația de plasament, cu aproximativ 50%. Astfel, aceasta va ajunge de la 630 la 950 lei/lunar pentru copilul fără dizabilități și de la 945 la 1425 lei/lunar pentru copilul cu dizabilități. Noua sumă a alocației de plasament se va acorda începând cu luna iulie 2022” , a spus Gabriela Firea.

Ce copii beneficiază de măsurile de protecție socială

Conform legii în vigoare, copiii care se încadrează în următoarele categorii vor beneficia de alocația de plasament:

– copilul ai cărui părinți sunt decedați, necunoscuți, decăzuți din exercițiul drepturilor părintești sau cărora li s-a aplicat pedeapsa interzicerii drepturilor părintești, care beneficiază de consiliere judiciară dacă aceștia nu pot exercita, potrivit legii, autoritatea părintească, sau de tutelă specială, declarați judecătorește morți sau dispăruți, când nu a putut fi instituită tutela;

– copilul care, în vederea protejării intereselor sale, nu poate fi lăsat în grija părinților din motive neimputabile acestora;

– copilul abuzat sau neglijat;

– copilul găsit sau copilul părăsit în unități sanitare;

Măsurile de protecție specială a copilului sunt următoarele:

a) plasamentul;

b) plasamentul în regim de urgență;

c) supravegherea specializată.

Navigare în articole

DISTRIBUIE PE: