Alexandru Rafila avertizeaza: „Tratamentele antivirale sunt toxice”

Alexandru Rafila, noul ministru al Sanatatii, avertizeaza asupra tratamentului cu antivirale. „Nu este de gluma cu aceste antivirale, nu se pot folosi in loc de vaccin”.

„Avem 3 categorii de tratamente in Romania. Sunt substante antivirale mai vechi, asa cum este Favipiravir. Sunt substante antivirale mai noi, cum sunt cele de la Pfizer si Merck, si sunt anticorpii monoclonali. Cei din urma nu prea s-au folosit la noi. Avem o oarecare reticenta (…).

Despre anticorpri nu stiu ca ar fi existat solicitari – distributia lor in framacii e destul de limitata. Sunt achizitionati de guverne (..)„, a declarat ministrul Rafila.

Despre antivirale, ministrul Sanatatii a explicat ca acestea trebuie introduse prin procedura de autorizare internationala sau nationala.

„Ungaria e singura tara care a facut asta prin procedura de autorizare nationala. Am discutat deja cu ministrul Sanatatii ungar, astept sa imi comunice procedura (…). Asta ar insemna sa poata fi folosite in regim ambulatoriu, la persoane care sunt investigate inainte.

Tratamentele antivirale sunt toxice. Ele inhiba mecanismele fiziologice naturale ale celulei umane si se soldeaza cu hepatita cronica sau medie. Nu e de gluma cu ele. In niciun caz sa nu le ia (oamenii – n.r.) fara recoamnadrea medicului. E foarte periculos. Au un efect citotoxic. Nu pot fi luate preventiv, cum isi imagineaza unii.

Facem pasi, daca aceste antivirale noi vor fi disponibile, sa poata fi achizitionate cu bani din buget„, a declarat ministrul Sanatatii, la Realitatea PLUS.

DISTRIBUIE PE: