Alexandru Rafila a facut anuntul despre restrictii. Ce se intampla din toamna: „Scenariul doi este mai putin optimist”

Alexandru Rafila, ministrul Sanatatii, a anuntat ca numarul persoanelor infectate cu SARS CoV-2 a crescut cu 80%. Totodata, ministrul a vorbit si despre eventuale restrictii care ar putea fi aplicate in Romania in contextul unui nou val.

”Sigur ca exista o cauza (pentru aceasta crestere, n.red.) ea este generata de faptul ca in momentul de fata, in Europa circula o subvarianta Omicron cu un grad mare de transmisibilitate si, mai mult, protectia oferita de vaccin sau chiar trecerea prin boala nu mai este eficienta si am inregistrat un numar apreciabil de cazuri de reinfectie in ultimele 90 de zile.

Din cele 7.700 de cazuri raportate ieri, circa 1.300 erau cazuri care mai trecusera o data prin boala in ultimele 90 de zile, deci este clar ca imunitatea este de slaba calitate in fata acestei variante, care, din fericire, produce imbolnaviri care nu sunt foarte grave. Ati remarcat si dumneavoastra un numar relativ mic de persoane internate in sectiile de terapie intensiva, un numar mic de decese si speram ca lucrurile sa nu evolueze ingrijorator din acest punct de vedere”, a declarat Alexandru Rafila conform DCNews.

Numarul de cazuri de infectare va creste in perioada urmatoare
Potrivit reprezentantului Guvernului, in perioada urmatoare ”va continua aceasta crestere timp de cateva saptamani, este un fenomen normal, un val epidemic dureaza circa 8 – 10 saptamani, asa ca noi suntem in saptamana 4, o sa mai avem o crestere pana undeva in jurul jumatatii lunii august sau inceputul lunii septembrie. Important este sa reusim sa oferim servicii medicale oamenilor din Romania in asistenta medicala prespitaliceasca, astfel incat ei sa poata sa aiba acces rapid la diagnostic, evaluare si tratament, bineinteles, recomandarile legate de izolarea la domiciliu sau, dupa caz, speram sa fie cat mai putine cazuri in spital pentru cei care prezinta o simptomatologie accentuata sau comorbiditati”.

Simptomele noului Omicron
Alexandru Rafila a mentionat ca sunt asemanatoare vechilor variante: ”dureri de gat, tuse, febra, o stare de astenie, care poate sa fie insa foarte discreta, aceste simptome pot fi foarte discrete, nu trebuie neaparat sa ne gandim ca e vorba de o boala grava, poate sa fie pur si simplu o viroza respiratorie banala in foarte multe cazuri sau chiar asimptomatica, dar sunt si situatii in care simptomatologia este mai accentuata si atunci e bine sa ne testam si sa ne prezentam la medic”.

Ce se va intampla din toamna
”Eu nu as vrea sa mergem cu scenarii de genul acesta, legate de restrictii. Prefer sa informez populatia, sa le ofer acces la investigatii si tratament, iar masurile de protectie individuala sa devina obisnuite pentru marea majoritate a concetatenilor nostri. Nu cred ca in momentul de fata Romania poate sa suporte o noua introducere a unor restrictii care sa afecteze viata economica si sociala. Gradul de suportabilitate a acestor restrictii cred ca a fost atins in trecut, cand poate nu au fost luate masurile cele mai potrivite din punct de vedere medical, dar ma rog.

Nu are rost, asta este istorie. Important este ca prefer sa incercam o campanie de informare, de educare a populatiei care sa aiba un rezultat similar, daca vreti, sau chiar superior rezultatului obtinut in urma introducerii unor restrictii”, a mai spus Alexandru Rafila.

Ministrul Sanatatii, Alexandru Rafila, a prezentat luni, 4 iulie 2022, cele doua scenarii probabile pentru Romania in contextul pandemiei de coronavirus. Daca primul scenariu arata ca varful acestui val se va instala in perioada 7-10 august, al doilea scenariu spune ca finalul lunii august va aduce 70.000 de cazuri COVID pe saptamana.

Ministrul Sanatatii, despre primul scenariu
„Estimam o crestere in perioada urmatoare, fara sa avem posibilitatea unei predictii extrem de riguroase. Avem 2 scenarii, iar primul arat ca varful acestui mini-val sau val, o sa vedem in functie de numarul de cazuri, o sa fie intre 7 si 10 august”, a spus Alexandru Rafila.

Alexandru Rafila: Scenariul doi este mai putin optimist. Estima 70.000 de cazuri COVID pe saptamana la finalul lunii august
Ministrul Sanatatii a mai spus ca al doilea scenariu este „Mai putin optimist, in care varful acestui val va fi spre sfarsitul lunii august, inceputul lunii septembrie, cu un total saptamanal de cazuri de circa 70.000, asta inseamna 10.000 de cazuri pe zi.

Ramane de vazut daca acest lucru se va confirma in acest fel. Din ce am citit, prezumtia este ca varful acestui val in Europa va fi undeva la sfarsitul lunii iulie. Stiti ca noi avem un decalaj de circa 2 saptamani fata de restul UE. Din cauza asta, un scenariu rezonabil probabil ca o sa fie intre 14 si 21 august. Acestea sunt date care sunt pur informative, nu reprezinta niciun fel de angajament”.

DISTRIBUIE PE: