Alertă ANM! Ninsorile și viscolul au cuprins România

Vremea se schimbă radical la noi în țară. Deși am avut parte de câteva zile mai călduroase, cu temperaturi mai ridicate decât cele normale, se schimbă situația și își face simțită prezența iarna. Ninsorile și viscolul pun stăpânire pe țara noastră și specialiștii avertizează.

Vreme rea în toată România

Specialiștii ANM au emis o avertizare de vreme rea pentru toată țara. Informarea meteo rămâne în vigoare până sâmbătă, la ora 10:00, timp în care se va resimți puternic un val polar. În majoritatea regiunilor din țară vor scădea semnificativ temperaturile, semn că iarna începe să își facă simțită prezența.

Frigul se va simți pentru început, încă de dimineață, în nord, apoi spre seară, ninsorile ajung şi în sud. Am putea avea primii fulgi chiar şi în Capitală, pentru că valul s-a extins în toată țara. Ninsorile nu vor fi puternice decât în zona montană, unde se va așeza un nou strat.

De azi, vineri, 3 decembrie, până pe 4 decembrie, vântul va sufla cu putere în toatî țara și va avea intensificări la munte, la altitudini de peste 1700 m, unde vitezele vor depăși temporar 60…70 km/h. Mai mult, pe creste, rafalele vor depăși 90…100 km/h, iar zăpada va fi spulberată.

Cantitățile de apă vor depãşi izolat 10…15 l/mp îndeosebi în zonele de munte. Sunt așteptate fulguieli în toată țara, dar doar la munte vor veni cantități mari de zăpadă. Pentru început va ninge în zona montană, dar specialiștii spun că frontul atmosferic rece va ajunge pe tot teritoriul.

“Vine deocamdată cu precipitații sub formă de ploaie, chiar și în zonele montane, care se vor transforma treptat, pe măsură ce masa de aer rece avansează, în lapoviță și ninsoare. Însă precipitațiile sub formă de ninsoare și cu depunere de stat de zăpadă vor fi în zonele montane, acolo unde vor fi asociate cu intensificări ale vântului, rafale mai ales pe creste de peste 70 – 80 km/h, astfel încât ninsoarea va fi viscolită.

Lapoviță și ninsoare vom întâlni și în zonele mai joase de relief, dar este foarte probabil ca undeva spre dimineață, în jurul Capitalei, să vedem și niște fulgi de nea”. a declarat meteorologul Alina Șerban.

DISTRIBUIE PE: